Elleve tips: Sådan sparer du brændstof, når du kører

Uanset om du vælger benzin eller diesel, er brændstof dyrt. Ved at følge vores elleve tips, vil du vide hvordan du optimerer brændstofforbruget af din bil.

Overvej hver tur

Skal du virkelig køre bil? Når du kører mindre end fem kilometer, opvarmes bilens motor ikke fuldt ud og bruger derfor mere brændstof. Det optimale brændstofforbrug opnås kun ved optimal driftstemperatur, og derfor ikke på kort kørsel med koldstart. Til korte ture anbefaler vi at overveje at gå, cykle eller bruge offentlig transport i stedet for.

Gør dig klar, og start derefter motoren

Pak din bagage, juster sædet og spejlet og tænd navigationen på forhånd! Det kan alt sammen gøres, når motoren ikke kører endnu. Drej kun tændingsnøglen når du skal begynde med at køre, for i disse dage må motorer ikke længere køre med motoren i tomgang.

Skift gear tidligt

Som tommelfingerregel siges, at jo højere gear du kører med, desto lavere forbrug af brændstof har du. Det gælder også når bilen ruller ned ad bakke, så skift gearene så hurtigt som muligt. Kørsel ved lav hastighed forårsager ingen problemer for moderne motorer, det vil sige motorer fremstillet efter 1980. Kørsel ved lave omdrejninger følger dog en anden regel. Når motoren begynder at hoppe, skal du skifte et gear ned, og her går reglen som følger: I bytrafikken: 30 km/t i 3. gear, 40 km/t i 4. gear, men alt over 50 km/t anbefales at køre i femte gear. Ud over den brændstofbesparende effekt reducerer denne metode også støjniveauet.

Glat kørsel

Overvejet kørsel reducerer frekvensen af bremsning og acceleration. Hvis der er tilstrækkelig afstand til køretøjet foran, kan du tilpasse din hastighed til ændringer i hastigheden af den forankørende ved hjælp af manuel gearskift.

Korrekt Acceleration

Hvis du vil have mere fart, skal du køre hurtigt og skifte til et højere gear så hurtigt som muligt ved ca. 2000 omdr./min. Ved at gøre det kan gaspedalen blive skubbet meget langt ned. På denne måde kan du også springe gear over. For eksempel, hvis du har accelereret op til 50 km/t i tredje gear, kan du skifte direkte til det femte gear.

Kør let på motorvejen

Når du kører på motorvej, kan den ikke eksisterende hastighedsgrænse ofte få dig at køre hurtigere på vejen. Det laveste brændstofforbrug findes dog i hastigheden fra 100 km/t til 130 km/t. Forbruget stiger uforholdsmæssigt når hastigheden stiger, og især for lav-aerodynamiske biler (såsom varevogne). Her viser det sig igen, at glat kørsel med minimal opbremsning og acceleration er bedre for din tegnebog.

Brug motorbremsen

Ved kørsel ned ad bakke ændres motorbremserne til gearet. Når motorbremsen kører, bruger bilen ikke brændstof, så find det rigtige gear og kør ned ad bakken gratis! Hvis du slukker motoren helt for at køre ned ad bakken, er det dog ikke en god idé. Årsagen er, at mange biler så slukker servostyring og bremseforstærker.

Start-stop automatik

Nyere biler har et start-stopsystem, der automatisk slukker motoren ved trafiklys. Du kan nemt efterligne denne teknologi ved blot at slukke for bilen. Det er fornuftigt at gøre dette, hvis du skal vente mere end 20 sekunder, som for eksempel hvis trafiklyset lige er skiftet til rødt, eller hvis du sidder fast i en kø. Ved barriere eller togoverskæringer er du forpligtet til at stoppe motoren ved lov alligevel. Når du har slukket, skal du dreje tændingsnøglen igen for at tænde tændingen. For det første gør dette det muligt at starte bilen hurtigere. For det andet skifter mange biler fra lave til høje forlygter, når tændingen er slukket. Da høje lygter ikke er tilladt på vejen, selv når trafikken ikke glider, er det sikrere at tænde det.

Brug ekstraudstyr bevidst

Dannelse af elektriseret ved brug af generatoren koster brændstof. Selvfølgelig bør du ikke spare på lyset, men du kan variere forbruget med brug af opvarmede sæder, opvarmning af bagrude eller radio og andet musikalsk udstyr i bilen. Klimaanlægget bruger også brændstof. Ifølge ADAC kan det ekstra forbrug af et klimaanlæg øge brændstofforbruget med mellem 0,1 og 2,1 liter pr. 100 kilometer afhængigt af producenten. Åbne vinduer påvirker også aerodynamikken og øger brændstofforbruget, når du kører hurtigere.

Sænk vægten

Befri din bil for unødvendig stress. 100 kilo fnuller i bagagerummet eller på bagsædet bruger 0,3 brændstof pr. 100 km. Cykelstativer og andre dele skal fjernes, hvis de ikke er nødvendige. For det første øger de vægten, og ikke kun det, men aerodynamikken forringes også.

Forøg dæktrykket

Jo højere lufttrykket i dækkene er, jo lavere er brændstofforbruget. Selvfølgelig må du ikke fylde dækket så meget at det sprænger, men du skal sørge for, at lufttrykket altid ligger ved den øvre grænse for det niveau, som fabrikanten har angivet. Oplysningerne findes på indersiden af dørene, på benzin dækslet, i instruktionsbogen eller ved at kontakte producenten direkte. Hvis du vil, kan du også købe lettere eller miljødæk, der har lavere rullemodstand end konventionelle dæk.

Abonnér på nyhedsbrev

Svar til: {{replyComment.author}}
alle felter skal udfyldes
Kommentar blev sendt med succes

Tilbage til toppen