Lange køreture: En huskeliste til rejsen

Tag passagerer med

Det kan være lykken at køre alene, når man er på en kort tur. Tingene kan dog hurtigt blive værre, skulle noget ubehageligt hænde. I sådanne situationer er det bedste råd, at have nogen med sig. Så tag ikke risikoen, og gør din rejse mere sikker og fornøjelig ved at tage din familie eller venner med. Gode medpassagerer kan give dig en bedre oplevelse. Husk dog på, at det er både ubehageligt for dig og dine medpassagerer, hvis du har flere med i bilen end den kan rumme. At sidde tre personer på et bagsæde kan gøre oplevelsen for både dig og passagererne ubehagelig, så sørg for at du kun har det antal personer med som ikke overskrider komfortniveauet. Sørg også for, at du har andre chauffører med, som kan overtage kørslen, når du bliver træt.

Bliv udhvilet og føl dig frik

Før du begiver dig ud på rejsen, skal du bestemme dig for hvor lang, du vil køre. Sæt grænser for hvor du vil stoppe og holde hvil, så du er frisk til at kunne køre videre. Sådanne beslutninger kan også være spontane, hvis du ser et godt sted på vejen, hvor du kan køre ind og holde et hvil.

Brugen af navigationssoftware

Der findes mange forskellige muligheder, når det komme til brugen af navigeringssoftware på din telefon eller et monteret GPS-system i din bil. Sørg dog for, at din mobiltelefon er fuldt opladt, og at du har andet udstyr, skulle dit batteri gå hen og dø. I sådanne tilfælde vil en rejseguide også være god, specielt hvis din rejse går igennem flere lande.

Vejkort

Et foldbart vejkort er yderst vigtigt. Et godt vejkort fungerer som en vejledende stjerne. Mobiltelefoner kan gå i stykker undervejs, men et vejkort er en betroet følgesvend til turen.

Hav en afslappende nat

Planlæg hvor du kan overnatte, når det bliver aften. Dette kan være et hotel, en kro, et motel eller vandrehjem, med mulighed for at parkere bilen, så du kan få dig en god nats søvn. Selvfølgelig skal du huske på at opholde dig et sted, som er i overensstemmelse med dig budget. Nogle folk vælger at sove på bagsædet af deres bil, men dette er ikke anbefalet, da bilens størrelse ofte er for lille til at man bliver fuldendt udhvilet.

Tag bilen til eftersyn

Sørg for at alt på bilen er i god stand, inden du begiver dig ud på en lang køretur. Motor, dæk, fælge, bremser, lys, gear og lignende skal leve op til kravene i færdselsloven. At få hele motoren undersøgt skal være din første prioritet. Kontrollér også at alle knapperne på instrumentbrættet fungerer. Blinklysene skal også være i orden, samt er det krav per lov at forlygterne, kabinelysene og hornet fungerer gnidningsløst. Du skal også sørge for at du ved hvordan man skifter pærer på billygterne, hvis de holder op med at virke undervejs. Transmissionsvæske, forruder, bremser, olie og frostvæske skal måles og påfyldes inden du kører afsted. Husk også at tjekke at klimaanlæg, aircondition, diesel/benzin samt bilvarmen fungerer. Hvis alt er, som det skal være, så er du klar til at begive dig på tur.

Husk bremserne,

Bremserne er en af de vigtigste ting, du skal huske at tjekke inden du tager på en lang rejse. Du skal være i stand til at vide, hvad man gør, hvis der opstår bremsefejl.

Tjek bildækkene

Du skal huske at tjekke trykket i dækkene, så de passer til type ns krav. Hvis slidbanen er for lav, er det vigtigt at få købt nogle nye. Dæk, som er blæst op for meget, kan være lige så farlige, som dæk der har for lidt luft i sig. Hvis du skal til et land, hvor loven kræver,at du skal skifte til henholdsvis sommer- og vinterdæk bør du være opmærksom på dette. Hvis du skal lave en hurtig opbremsning på en snebedækket vej med 50 km i timen, vil en bil med vinterdæk have brug for en bremseafstand på 30 meter, mens en bil med sommerdæk har brug for en bremseafstand på 60 meter. Helvedes til forskel!

Du skal informere dig selv om vej forholdene og dækforpligtelserne i det land du kører i. Hvis du f. eks. i Tyskland uden vinterdæk om vinteren risikerer du at få en bøde.

Tag værktøj med

Før du tager afsted, så sørg for at have værktøj til rådighed, skulle en nødsituation opstå undervejs. Et hvert sammenbrud under kørslen kan blive til et mareridt, hvis du ikke har det rette værktøj. Så husk at have det med på hver køretur.

Førstehjælpskassen

Førstehjælpskassen er lige så vigtig som værktøjskassen og kan blive nødvendig i tilfælde af et uheld. Førstehjælpskassen bør have nødhjælpsudstyr i sig samt basalt lægeudstyr.

Nødhjælpstjenester

Hav de lokale og internationale nødhjælpstjenesters telefonnumre skrevet ned på et stykke papir. Uheld kan ske når man mindst forventer det, og at sidde fast i tung sne kan være livsfarligt. Hvis du ikke har telefonnumrene til rådighed, kan det blive dyrt. Så husk altid at sørge for, at du har alle numrene skrevet ned et sikkert sted, inden du kører afsted. Du skal også tjekke, om din forsikringspolice og rejseforsikring dækker vejsideassistance.

Tøj og ekstraudstyr

Du rådes til at have tøj med, som passer til vejrforholdene. Det kan være livsfarligt at blive gennemblødt i regnvejr om vinteren. Et ekstra sæt tøj eller et tæppe kan holde dig varmt, og redde dig fra forkølelse skulle uheldet ske om vinteren.

Madvarer

Tag nogle tørre og langtidsholdbare madvarer med, samt vand i tilfælde af, at du har et uheld. Statistiker viser, at rejsende i regn- eller snevejr har måtte lide på grund af sult og tørst. For at undgå sådanne forfærdelige situationer, er det klogt at have ekstra mad med på turen.

Abonnér på nyhedsbrev

Svar til: {{replyComment.author}}
alle felter skal udfyldes
Kommentar blev sendt med succes

Tilbage til toppen