Hvad skal man gøre ved dækslip? - Gode dæk minimerer risikoen

Dækslip: når dækkene glider på våde veje, og det er næsten umuligt at manøvrere bilen. Det er hver førers mareridt. Vi vil forklare, hvad du kan gøre, og hvorfor gode dæk reducerer risikoen.

Hvad sker der ved dækslip?

Vand på vejen flyder normalt gennem rillerne på dækket. Men vejen er virkelig våd, vil vandet ikke flyder helt rigtigt. Dækkene vandstænk foran Doppler-effekten. I sidste ende, hvis mængden af vand er for meget, de væske danner en kile mellem dæk og vej. Dækket derefter mister kontakt med vejen. Som et resultat, bremser og styretøj bevægelser har næsten ingen effekt. Hvis kun ét dæk glider, kan føreren styre bilen i den modsatte retning. Hvis bilen er udstyret med ESP (elektronisk stabilitetskontrol, vil systemet automatisk tænde, når det kommer i kontakt med vejen. Hvis de to forhjul er påvirket baghjul stadig holde sig til jorden for at holde bilen i bevægelse. Hvis alle hjulene spinde mens bilen opfører sig, vil afhænge af bilens tyngdepunkt og orientering. På en lige vej, chancerne er gode. Den værste fald ville være, hvis begge baghjul flytter samtidig som bilen vil derefter glide.

Hvordan påvirker bildæk?

Hvordan dækslip værker afhænger af dæk, bortset fra de klimatiske forhold. Jo fladere slidbanen er, jo hurtigere glider man. ADAC siger at 3,5 mm. er vejledning. Hvis mønsterdybde er mindre, øger risikoen for at glide drastiskt. Derfor skal alle dækkene have tilstrækkeligt dyb. Om der er forskelle mellem de enkelte, skal det dæk med den dybeste slidbanen monteres på bagakslen. Adskillige ubehagelige konsekvenser kan opstå her ved dækslip. Ud fra et rent statistisk synspunkt, er brede dæk mere tilbøjelige til at lide af dækslip end smallere dæk, på trods af den specielle konstruktion som skal forhindre det. Risikoen stiger, jo mere slidt de brede dæk er. Dæktrykket påvirker også, hvor meget bilen glider. Hvis lufttrykket er for lavt, mindskes dæktrykket (kontakttryk). Så bliver vandet lettere at gribe tag i

Bredde: Højde: Diameter:
Hastighed indeks:

Hvordan kan jeg undgå dækslip?

Den bedste anbefaling er at justere din hastighed. Hvis du rejser langsomt under fugtige forhold reducerer du risikoen betydeligt. Slidt dæmper presser ikke mot dækkene med samme kraft på vejen. Så øges risikoen for vandskade. Køretøjets vægt har ingen effekt. Hvis der er synlige spor på vejen, er du nødt til at køre forsigtigt. En masse vandophobning kan opstå i brøndene. Du skal også være forsigtig i huller og tunneler.

Beregn hvis det er for sent

De, der følger alle tips kan ikke engang være et hundrede procent immun over for dækslip. Hvis dette sker, bør du overveje følgende tips:

• Undgå at bremse så meget som muligt: bremsning kan udvide hvor længe du glide. Hvis et hjul opnår trækkraft mens det andet hjul fortsætter med at glide, vil bilen havne en dårlig position.

• Du må ikke køre for hurtigt: effekten er den samme som ved bremsning: bilen kan havne i en dårlig position. Manøvre bilen forsigtigt i den modsatte retning, og derefter hole rattet lige.

• Frakoble bilen og lad bilen rulle, indtil du har kontrol igen.

Abonnér på nyhedsbrev

Svar til: {{replyComment.author}}
alle felter skal udfyldes
Kommentar blev sendt med succes

Tilbage til toppen