9 ting alle chauffører skal vide om dæk

Nutidens biler er fyldt med imponerende funktioner. Stabilitetskontrol. Køreassistance. Stadig mere kraftfulde motorer. Men uanset hvilken teknologi der går ind i din bil –så er det dine dæk, der forbinder det med vejen, hvilket gør deres konstruktion og vedligeholdelse altafgørende for sikker og effektiv kørsel.

Så hvad skal du vide? Følg disse nyttige indsigter:

Ventilstængler er altafgørende. Disse små hætter på ventilen hjælper med at holde fugt og snavs væk, samt giver en yderligere tætning til ventilkernen, holder luft i dækkene og medvirker til at opretholde dæktrykket.

Konsulter bilens brugermanual. Et korrekt dæktryk er vigtigt for sikkerhed, ydeevne og brændstoføkonomi, og du kan forlænge dækkets levetid ved at reducere risikoen for ujævnt slid. Men kontroller ikke dæk siden for at få denne information. Det, som er angivet her, er det maksimale tryk tilladt for dækket. Det korrekte eller optimale tryk kan findes ved at tjekke bilens vejledning eller på kortet på førerens sidedør, handskeboks eller på døren til benzintanken.

Pas på med for lavt tryk. Selv når dækker ser korrekt oppustet udefra, kan de blive oppustet med op til 50 procent. Underinflation kan føre til dækfejl, og dæk, der er underoppustet med 8 pund pr. Kvadratcentimeter (PSI) eller mere, kan øge dit brændstofforbrug med 4 procent.

Vejret spiller en rolle. Udetemperaturen kan påvirke dæktrykket mere, end du måtte forvente. I gennemsnit siger eksperter, at dæktrykket falder med ca. 1 PSI for hver 10-graders Fahrenheit temperaturfald. De skiftende årstider er en god påmindelse om at kontrollere trykket.

Dæk af "alle sæsonener" typen har deres grænser. Helårsdæk dæk, som de også kaldes er beregnet til året rundt med et moderat vejr. Installer vinterdæk i tilfælde af hård vintervejr.

Trækkontrol er let. Dæk slidbanen skal være mere end 2/32 tommer dyb.

Offroad eventyr kræver gode offroad-dæk. Standard dæk kan være i stand til at håndtere lejlighedsvis kørsel ned ad en grus indkørsel eller grusvej, men når du er på vej offroad, skal du bruge noget mere robust, som er designet til offroad brug.

Dækkene skal kontrolleres regelmæssigt . Hver måned og før lange køreture skal du udføre dette ”gør-det-selv” ritual: Kontroller dæktrykket, kontroller slidbanedybden, kontroller dækkets generelle tilstand for udskæringer, revner, splittelser, punkteringer, uregelmæssig slid og udslip.

Kend dækkets grænser. Hvis du er den type chauffør, der er mere tilbøjelig til at bruge gaspedalen end bremsen, skal du vælge dæk designet til høj ydeevne, og som giver et fast greb og håndtering.

Bredde: Højde: Diameter:
Hastighed indeks:

Da biler bliver mere højteknologiske, skal du ikke glemme at vælge de rigtige dæk og holde dem i god stand. Det er to af de vigtigste ting, du kan gøre for at være sikker på vejen. 

Abonnér på nyhedsbrev

Svar til: {{replyComment.author}}
alle felter skal udfyldes
Kommentar blev sendt med succes

Tilbage til toppen