Dæk rullemodstand

Hvis du leder efter de bedste dæk til din bil, så er det sandsynligt, at du har hørt om et dæks rullemodstand, og spekuleret på, hvad det er, og hvordan det kan påvirke din endelige beslutning om hvilke dæk du skal købe.

Nedenfor ser vi på, hvad dækrullemodstanden er, hvordan dæk med lavt rullemodstand kan øge brændstofeffektiviteten i dit køretøj og de slags miljøvenlige dæk med lav rullemodstand, Bridgestone tilbyder.

Hvad er dækrullemodstand?

Når du trykker på acceleratoren, overfører du enten energi i form af gas eller elektricitet gennem motoren eller andre systemer, hvilket er afhængigt at din biltype. Denne handling resulterer i, at dine dæk drejer rundt, og nok momentum bliver opbygget, så din bil er i stand til at flytte sig. For at bilen skal kunne flytte sig, skal den imidlertid overvinde en masse faktorer, for at gøre den modstandsdygtig over for fremadrettede bevægelse. En af de mest vigtigste faktorer som skal overvindes er nemlig dækkets rullemodstand.

Rullemodstanden er den energi, som dit køretøj skal overføre til dækkene for at bevare en ensartet hastighed henover en overflade. Sagt anderledes, så er det indsatsen der kræves for at holde et dæk rullende.

Den største bidragsyder som er skyld i rullemodstand, er en proces kendt som hysterese. Hysterese er det energitab, der opstår når et dæk ruller igennem dets eget aftryk. Energitabet skal overvindes af køretøjets motor, hvilket resulterer i spild af brændsel.

Kan rullemodstand undgås?

Rullemodstand vil opstå hver gang et dæk kommer i kontakt med en vejoverflade. Men selv om det ikke kan undgås, kan det dog minimeres. Da dækkets rullemodstand er forårsaget af hysterese, kan dæk konstrueres som har specielle slidbaner, der er mere modstandsdygtige over for varmegenerering og lavet til at minimere dækafbøjning som kan formindske energitabet. Disse typer er bedre kendt som dæk med lav rullemodstand.

Bredde: Højde: Diameter:
Hastighed indeks:

Er der fordele i at have en lavere rullemodstand?

Bilejere, der er interesserede i optimering af køretøjets brændstofeffektivitet, er svaret ja. Dæk med lav rullemodstand kan være meget mere brændstofs effektive end standard typen af dæk.

USA’s energiministerium har forskning som viser, at dæk med lave rullemodstand kan have op til 10% i form af chaufførens brændstofs forbrug. For de fleste chauffører er brændstofbesparelsen omkring 3%. Selv om det ikke lyder som en masse, kan disse tal øges med tiden og resultere i betydelige besparelser både i brændstofudgifter og affald.

Hvad komprimerer dæk med lav rullemodstand?

Som de fleste ting i livet, skal man tage det sure med det søde, og det samme gælder når det kommer til dæk med lav rullemodstand, medmindre ny teknologi kommer på markedet.

For eksempel kan en dækfabrikant reducere slidbanedybden for at forbedre rullemodstanden. Der vil dog være en tilsvarende reducering i dækkets slitage. For at overvinde denne afvigelse bliver fabrikanterne nødt til at ændre design som kan opretholde slidegenskaben, mens den stadig forbedrer rullemodstanden.

Hvilke typer dæk med lav rullemodstand laver Bridgestone?

Her hos Bridgestone findes dækkene med den bedste rullemodstand i Ecopia-linjen. De er også vores mest brændstofeffektive dæk. Vores linje af Ecopia dæk tilbyder en afbalanceret komfort igennem hele sæsonen samt en førsteklasses køreoplevelse. Nogle af vores Ecopia-dæk er endog delvist fremstillet af genanvendt gummi som forbedrer deres miljøvenlighed.

Hele vores linje af Ecopia-dæk er designet til at tilbyde bilister dæk som er både miljøvenlige og kan bruge i alle sæsoner uden at gå på kompromis med ydeevne eller oplevelsen.

Eksempelvis er vores Premium Ecopia-dæk, Ecopia EP422 Plus, designet specielt ved hjælp af en proprietær brændstofbeslag og forbindelse med sidevæggen, der hjælper til at modvirke rullemodstanden i dækket som giver dig flere kilometer at køre per tank end andre af de førende Firestone dæk. Ecopia 422 Plus dækket giver et optimeret kontaktaftryk, som hjælper til at fordele bilens vægt jævnt på hele dækket for at få ensartet slitage så dækket kan holde længere, samt et innovativt slidbanemønster, der hjælper med at holde dine dæk stille og din tur komfortabel.

Egentlige resultater kan variere afhængigt af vedligeholdelse af dækket, type af køretøj, kørestil og vejforhold

Abonnér på nyhedsbrev

Svar til: {{replyComment.author}}
alle felter skal udfyldes
Kommentar blev sendt med succes